About Us

In 1978 kregen wij onze eerste Golden Retriever: Therèse Sheila van Spokendam, zij was toen 3,5 maand oud. Zij groeide op als een vrolijke, mooie, zware Golden die ons hart meteen stal! Als een voorbeeldige dame ging ze door het leven, en op de eerste show in 1979 hadden wij zelfs meteen succes. In 1980, op de Kampioenschapsclubmatch van de GRCN wist zij zelfs 2e te worden in de Open Klas onder de Britse rasspecialist Mrs Illes van de Glennessa kennel.

 

Omdat het typische karakter van de Golden Retriever ons zo aansprak - vriendelijk, gemoedelijk, sociaal, intelligent - besloot Herma ( † 4 januari 2015 ) te gaan fokken met Sheila. De kennelnaam Herwildy's was geboren. Sheila heeft ons uiteindelijk drie nesten gegeven: één met Teecon Helmsman en twee met Colin Count of Rhoeden.

 

Drie van haar kinderen zijn bij ons gebleven; van het eerste nest de twee zusjes Herwildy's Amanda Queen Bianca en Herwildy's Aphrodite. Aphrodite wist op de GRCN Kampioenschapsclubmatch van 1980 Beste Pup te worden, maar ook Bianca was succesvol en wist op de Amsterdam Winner Show tweede te worden!

 

Van Sheila's tweede nestje hielden wij Herwildy's Bedfellow Collinte - "Clint" -, die op de Kampioenschapsclubmatch in 1988 tweede in zijn klasse werd, en vervolgens het Reserve CAC won. Datzelfde jaar in Valkenburg won hij zijn - en ons - eerste volle CAC en werd tevens Beste van het Ras.

Herwildy's Bedfellow Collinte - zoon van onze 1e  Golden Sheila
Herwildy's Bedfellow Collinte - zoon van onze 1e Golden Sheila

In 1986 kregen wij de kans om twee nieuwe dames aan onze roedel toe te voegen:

Maureen Lhorin Count of Rhoeden en Kismet Jubilee's van de Drunenborgh.

 

Ook de drie dochters van Herma en Jan (Mary-Ann, Inge & Ardy) waren inmiddels helemaal besmet met het 'honden-virus'. Mary-Ann begon in eerste instantie haar eigen kennel 'Van de Corner Brook' met Newfoundlanders, maar switchte later in de jaren 90 alsnog weer naar de Goldens. Inge vroeg in 1988 haar eigen kennelnaam aan, en met Maureen fokte zij de eerste 'Xanthous' Golden Retrievers. Uit haar eerste nest hield zij Xanthous Babet To Be My Special Girl.

 

Maar ook de lijn van Herwildy's werd succesvol voortgezet: Kismet Jubilee's van de Drunenborgh bracht Herwildy's Oh Miss Charming Milton voort, de moeder van de eerste Herwildy's & Xanthous schoonheidskampioen:

 

CH Herwildy's Adorable Caracter - 'Bowie'

Eind jaren tachtig werd besloten de koers te wijzigen, en startten wij met twee dames met voornamelijk Brits bloed in hun stamboom. Al onze huidige honden gaan in moederlijn nog steeds terug op deze twee, en stammen af van de befaamde Engelse Westley kennel. Zij heetten Krissylee of the Hellacious Acres - 'Lizzy' & Born to Be of the Hellacious Acres - 'Rachael'.

 

Vanaf dit moment begonnen onze kennels zeer succesvol te worden.

Krissylee kreeg bij ons 4 nesten. Van haar eerste nest met Standfast Lincoln bleef een reu bij Ardy wonen. Hij heette Herwildy's Randall Jim Linsen en wist 2 CAC's in de wacht te slepen, waarvan één onder Mr Mervyn Philpott van de hierboven al eerder genoemde Westley kennel.

 

Uit het tweede nest van Lizzy - vader CH Standfast Angus - bleef Herwildy's Be My Snow Music bij ons, en haar zusje Herwildy's Be My Snow Illusion bij Mary-Ann. Snow Music, roepnaam 'Susan', gaf in combinatie met VCH Gunhills Over the Moon onze Herwildy's Pickwick, die in 2000 Europa Siegerin werd op de grootste show van Duitsland in Dortmund. Vervolgens bracht Pickwick, in combinatie met onze zelfgefokte CH Xanthous Sire Sinclaere, onze Linde:

 

CH Herwildy's Sugar Sugar Baby NJK LJK CW '07

Linde heeft inmiddels bewezen niet alleen verdienstelijk te kunnen presteren in de show ring. Ook zij gaf ons een stel geweldige kinderen en kleinkinderen. Bijvoorbeeld van haar eerste nest, waarvoor wij afreisden naar Frankrijk voor een speciale papa Multi CH Taram du Bois de la Rayère. Uit deze bijzondere combinatie wilden alle dames van De Wit graag een pup, en zo geschiedde...

 

Ardy kreeg CH Herwildy's Celtic, Mary-Ann kreeg Herwildy's Coconut,

Inge kreeg Herwildy's Chutney, en Herma hield JCH Herwildy's Clarence zelf.

 

In November 2011 beviel Linde van 7 reuen en 1 teefje, (vader was Roxali DaVinchi at Ritzilyn) waarvan één van de heren onverwachts mocht blijven. Kleindochter Cheryl was ook besmet geraakt met 'Golden-virus', en samen met Herma hielden zij Herwildy's Michelangelo - 'Jackson' - aan. Zijn show carrière verliep - en loopt nog steeds - gesmeerd, en inmiddels is hij Nederlands Kampioen, International Show Champion, Luxemburgs Kampioen, Duits VDH Kampioen, Duits Club Kampioen, Nederlands Jeugd Kampioen en Luxemburgs Jeugd Kampioen.

 

Verder was hij, net als zijn moeder Linde, ook succesvol op de Kampioenschapsclubmatch, en werd Club Winner 2014.

 

Multi CH Herwildy's Michelangelo NJK LJK CW '14

Ook die andere dame, Rachael, bleek een geschenk uit de hemel. Destijds niet bij stilgestaan, wat voor invloed zij op ons leven en onze kennels zou hebben. Deze dochter van CH Westley Cathrina, kleindochter van Westley Julianna en achterkleindochter van CH Westley Mabella, trad in de voetsporen van haar voorouders door ons maar liefst 5 Nederlands Kampioenen te geven, waarvan 2 Club Winners. Tot op de dag van vandaag is zij daarom nog steeds de Best Verervende teef van Nederland.

Rachael (Born to Be of the Hellacious Acres) en haar zoon CH Xanthous Cantona
Rachael (Born to Be of the Hellacious Acres) en haar zoon CH Xanthous Cantona

Rachael kreeg haar eerste nest van Amirene Superbowl, waaruit wij een dochter aanhielden genaamd 'Kylian' - Xanthous Somebody to Love. Van Kylian hielden wij vervolgens een zoon 'Luca' - CH Xanthous Sire Sinclaere, (vader JCH Steval Oneupmanship), de vader van de hierboven genoemde CH Herwildy's Sugar Sugar Baby, maar ook van onze Bumble - CH Herwildy's Bumble Bee - die in 2009 Beste Reu werd op de GRCN Kampioenschapsclubmatch, en hiermee het dubbele CAC behaalde.

 

Het tweede nest van Rachael was met CH Gunhills Silver Dice, en ditmaal hielden wij twee dames aan.

CH Xanthous Darleen & CH Xanthous Dion heetten zij.

 

Dion wist tijdens haar showcarrière zowel Nederlands als Duits Kampioen te worden, en werd daarnaast op de Kampioenschapsclubmatch van 1998 ook Reserve Beste Teef.

 

Haar zus, Darleen, werd ook Nederlands Kampioen, en wist verder maar liefst twee maal de prestigieuze titel van Club Winner in de wacht te slepen. Zowel in 1999 en 2004 werd zij BOB, en in 2002 werd zij Reserve Beste Teef.

Darleen tijdens de GRCN KCM van 2004, waar zij vanuit de Veteranenklas, op een leeftijd van 9 jaar, nog Best of Breed en Club Winner wist te worden
Darleen tijdens de GRCN KCM van 2004, waar zij vanuit de Veteranenklas, op een leeftijd van 9 jaar, nog Best of Breed en Club Winner wist te worden

In het voorjaar van 1988 konden wij het derde nestje van Rachael verwelkomen, alleen maar reuen ditmaal. Vader was de prachtige CH Gunhills Summer Diamond, en wij besloten dan ook een reu aan te houden: 

CH Xanthous Cantona.

 

Opnieuw een lot uit de loterij, want ook Cantona lukte het om Nederlandse Kampioen te worden, en trad in 2000 in de voetsporen van zijn halfzus Darleen, door de Club Winner te worden, nadat hij in 1999 nog Reserve Beste Reu werd.

CH Xanthous Cantona, Club Winner 2000
CH Xanthous Cantona, Club Winner 2000

En ook het vierde nestje van Rachael bracht ons een paar beeldjes. Van deze combinatie met VCH Gunhills Over the Moon, hielden wij in 1999 maar liefst 3 zusjes aan:

 

Xanthous Promise bleef bij Herma, en Inge hield Xanthous Peanut & Xanthous Puzzle.

 

Alledrie werden zij kampioen,

CH Xanthous Peanut - Nederlands Kampioen & Beste Teef KCM 2002 (naast haar halfzusje Darleen)

CH Xanthous Promise - Nederlands Kampioen & Amsterdam Junior Winner 2000

VCH Xanthous Puzzle - Nederlands Veteranen Kampioen

De vijf Nederlands Kampioenen van onze Rachael:

 

CH XANTHOUS PROMISE   -   CH XANTHOUS CANTONA   -   CH XANTHOUS PEANUT

 

CH XANTHOUS DION   -   CH XANTHOUS DARLEEN

Vandaag de dag zijn wij nog steeds ontzettend blij en trots om onze levens te mogen delen met alle kleinkinderen en achterkleinkinderen van Rachael en Lizzy!

 

De volgende honden waren ook zeer succesvol, helaas niet allemaal meer onder ons:

 

 

 

 

 

 

†   CH Xanthous Sire Sinclaere - 'Luca'

Nederlands Kampioen, Reserve Reu KCM 2005

 

†   CH Xanthous Prue - 'Prue'

Nederlands Kampioen, Reserve Teef KCM 2005

KNJV C-diploma

 

 

 

 

CH Xanthous Bumble Bee - 'Bumble'

Nederlands Kampioen, Nederlands Jeugd Kampioen,

Luxemburgs Jeugd Kampioen, Beste Reu KCM 2009

 

 

 

 

CH Xanthous Montrose Magpies - 'Magpies'

Nederlands Kampioen, Nederlands Jeugd Kampioen,

Reserve Teef KCM 2011

 

 

 

 

CH Herwildy's Vera-Lynn - 'Vera'

Nederlands Kampioen

Luxembourg Junior Champion

Benelux Junior Champion,

Benelux Junior Winner '14 + '15

Herma & Jan de Wit samen met CH Xanthous Promise
Herma & Jan de Wit samen met CH Xanthous Promise


 

 

 

Inge de Wit

 

IJsselcentraleweg 35

8014 BK Zwolle

The Netherlands

 

Tel. 0031 (0)38 465 18 88

Mob. 0031 (0)6 573 113 68

goldenxanthous@hotmail.com